sobota, 21 lutego 2015

Zupa krem z ziemniaków.

Zupa krem z ziemniaków
 
Aromatyczny krem, bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Oprócz ziemniaków zawiera także inne warzywa z rodziny korzeniowych i cebulowych. Absolutny rarytas!
Rzadko kiedy gotuję zupy, przeważnie robi to moja mama, ponieważ ja mam pewien swój określony smak. Dla mnie zupa musi mieć wyrazisty smak, musi być ostra czy pikantna. Nie lubię natomiast słonych. Tyczy się to także innych dań. Dla mnie sól mogłaby nie istnieć. Często brat zadaje mi pytanie: 'Jak Ty możesz to jeść, przecież to nie jest nic, a nic słone'. Tak, tak.. Ja nawet nie solę ziemniaków, kasz czy ryżu podczas gotowania. Taki już ze mnie osobnik :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki
 
-4 ziemniaki,
-pół marchewki,
-1/4 selera,
-1 liść pora (biała część),
-pół cebuli,
-2 ząbki czosnku,
-sól,
-pieprz,
-2 łyżki oleju.

Dodatkowo:
-5 plastrów boczku.
 
Przygotowanie
 
Ziemniaki, marchewkę i selera obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą (do przykrycia warzyw) i gotujemy około 20-25 minut od wrzenia wody. 10 minut przed końcem gotowania, wkładamy liść pora.
 
W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, a następnie kroimy w małą kostkę. Podsmażamy do złotego koloru. Wrzucamy do ugotowanych warzyw.
 
Wszystkie warzywa miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Okraszamy zupę skwarkami z boczku i bazylią.
Smacznego :o)
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz