Ciasto 'różowa Dama'
To już półmetek ferii, za niedługo trzeba będzie znów otworzyć książki, bo w tym roku matura.
Ale mimo to nie zwalniam z przepisami. Korzystam z każdej wolnej chwili.
Ale mimo to nie zwalniam z przepisami. Korzystam z każdej wolnej chwili.
Muszę nadrobić zaległości.
A w sekrecie zdradzę Wam, że szykuje dla Was pewną niespodziankę.
Już niedługo, już za chwilkę dowiecie się, co to będzie.
A tymczasem przedstawiam Wam 'różową damę'.
Subtelna, delikatna i pyszna.
Wiśniowa.
Różowy to mój ulubiony kolor, dlatego w kuchni, nie mogę również o nim zapomnieć.
Składniki
Różowy biszkopt:
-4 jajka,
-6 łyżek cukru,
-6 łyżek mąki,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-odrobinę różowego barwnika.
Biszkopt:
-2 jajka,
-4 łyżki cukru,
-5 łyżek mąki,
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Różowa galaretka:
-1000ml wiśni w kompocie lub syropie,
-4 łyżeczki żelatyny.
Biały puch:
-5 białek,
-1 1/3 szkl. cukru,
-szczypta kwasku cytrynowego (opcjonalnie).
Przygotowanie
Różowy biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru. Następnie do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Dodajemy barwnik. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania, dodajemy po jednej łyżce mąki. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 26cmx13cm. Pieczemy do suchego patyczka w 185 stopniach. Wyciągamy i ostudzamy.
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru, następnie nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku i przesianą mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy o wymiarach 26cmx13cm. Pieczemy do suchego patyczka w 185 stopniach. Wyciągamy i ostudzamy.
Różowa galaretka:
Wiśnie wyciągamy z kompotu i pozbawiamy pestek. Następnie żelatynę zalewamy około 5 łyżkami kompotu. Odstawiamy do napęcznienia. Pozostałą część kompotu miksujemy razem z wiśniami.
Żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce, uważając na to, żeby się nie zagotowała.
Zmiksowane owoce podgrzewamy i dodajemy jeszcze ciepłą żelatynę. Mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Biały puch:
W garnku gotujemy wodę. Białka przelewamy do miski i miksujemy. Gdy woda zaczyna wrzeć, miskę stawiamy na garnku i nadal miksujemy, od czasu do czasu zdejmując z garnka, aby temperatura nie była za wysoka. Miksujemy około 30 minut. Przez ten czas, dodajemy do piany po łyżce cukru.
Wystudzony różowy biszkopt przecinamy na pół, smarujemy białą masą, następnie różową, układamy na wierzch biszkopt, smarujemy różową masą, następnie białą i przykrywamy różowym biszkoptem. Wykańczamy białą masą. Ciasto możemy ozdobić srebrnymi perełkami.
Smacznego :o)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz