poniedziałek, 16 lutego 2015

Szampański deser.

Szampański deser
 
Walentynki - coroczne święto zakochanych przypadające 14 lutego. Wtedy też zakochane pary obdarowują się prezentami, zabierają do kina czy na romantyczne kolacje. Ci, którzy chcą zaimponować drugiej osobie, przygotowują prezent sami. Zazwyczaj jest to kolacja, a jeżeli kolacja dla zakochanych, to nie może zabraknąć szampana i truskawek.
Dlatego jeżeli pozostało Ci szampana i nie chcesz go marnować, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
 
 
 
 
Składniki
 
-480ml szampana lub wina musującego,
-3 łyżeczki żelatyny,
-6 łyżek cukru pudru,
-truskawki.
 
Przygotowanie
 
Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy 80ml szampana pozostawiamy na 5 minut do napęcznienia i wkładamy na kilka sekund do mikrofalówki. Jeszcze ciepły płyn wyjmujemy, wsypujemy cukier puder i energicznie mieszamy.
Wlewamy żelatynę do pozostałego szampana i mieszamy.
Przelewamy do kieliszków i pozostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :o)
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz