niedziela, 9 listopada 2014

Ciasto czekoladowe podwójnie kremowe

Ciasto czekoladowe podwójnie kremowe
 
Przychodzę dzisiaj z nowym pomysłem na ciasto.
Czekoladowe z kremem, a raczej dwoma.
Pierwszy na bazie masła i serków homogenizowanych, drugi na bazie kremówki.
 
 
 
 
 
 
Składniki
 
Ciasto czekoladowe:
-0,5kg mąki pszennej,
-4 jajka,
-125g margaryny,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-2 łyżki kakao,
-150g dżemu truskawkowego,
-300ml mleka,
-260g cukru.
 
 
Krem I:
-300g margaryny,
-250g serka homogenizowanego waniliowego,
-4 łyżki cukru pudru.
 
Krem II:
-0,5l śmietanki 30%,
-2 łyżeczki żelatyny,
-1/4szkl. wody,
-4 łyżki cukru.
 
Polewa czekoladowa:
-3 łyżki mleka,
-3 łyżki cukru pudru,
-3 łyżki kakao,
-100g margaryny.
 
 
Dodatkowo:
-150g dżemu.
 
Przygotowanie
 
Ciasto czekoladowe:
Margarynę roztapiamy i studzimy.
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę z białek.
Dodajemy partiami cukier, następnie żółtka.
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie.
Dodajemy partiami na przemian dżem, mąkę i margarynę.
Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (25x35cm) i pieczemy około 30-45 minut w temperaturze 190 stopni.
 
Krem I:
Margarynę ubijamy mikserem na puch, dodajemy partiami serek homogenizowany, na koniec dosładzamy do smaku.
 
Krem II:
Naczynie, w którym będzie ubijana kremówka chłodzimy. Mieszadła od miksera także. zelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10 minut do napęcznienia, potem podgrzewamy około 15 sek. na najniższej temp. w mikrofalówce. Chłodzimy Wylewamy dobrze schłodzoną śmietankę i ubijamy. Dodajemy cukier i schłodzoną żelatynę.
 
Polewa:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy, następnie wrzucamy pokrojoną margarynę i rozpuszczamy w mleku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy.
 
Łączenie:
Zimne ciasto czekoladowe kroimy na trzy blaty, smarujemy 1 dżemem, wykładamy krem I, przykrywamy ciastem, wykładamy krem II i przykrywamy ostatnim blatem.
Polewamy schłodzoną polewą. Chłodzimy całą noc.
Smacznego :o)
 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz