poniedziałek, 27 października 2014

Pieczone udka w ostro-słodkiej marynacie

Pieczone udka w ostro-słodkiej marynacie
 
 
Kolejny przepis z niedzielnego kucharzenia.
Tym razem coś mięsnego.
Ja wybrałam udka, bo akurat miałam w domu tę część
kurczaka, ale równie dobrze sprawdzą się piersi, skrzydełka czy korpus.
 
Ostro-słodka marynata sprawia, że kurczak nabiera oryginalnego smaku.
 
 
 



Składniki
-5 udek,
-175g musztardy francuskiej,
-175g musztardy rosyjskiej,
-150ml miodu,
-3 łyżki sosu sojowego,
-2 łyżki oleju.
 
Przygotowanie
 
Udka myjemy i osuszamy.
Przygotowujemy marynatę: miód, musztardę francuską i rosyjską oraz sos sojowy i olej mieszamy w misce. Udka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie mięso wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 1,5 godziny, co 20 minut podlewając pozostałą marynatą.
Smacznego :o)
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz