piątek, 3 kwietnia 2015

Kotleciki z czerwonej kapusty.

Kotleciki z czerwonej kapusty
 
Kochani!
Nadszedł czas Świąt, a z nim przygotowania. Mam już dla Was kilka przepisów, ale wszystko po kolei. Zaczynamy od dania, które można podać jako przystawkę. Lubicie czerwoną kapustę?
Ja bardzo. Szczególnie cenię ją za smak. Lekko ostry, wyrazisty. Na drugim miejscu stawiam kolor. Ach, jakże piękny! Dzisiaj udało mi się uzyskać niebieski, fioletowy i różowy. Będziecie mogli zobaczyć w kolejnych postach, co stworzyłam.
A dzisiaj przedstawiam kotleciki z czerwonej kapusty. Potrzebne są tylko trzy składniki: ziemniaki, kapusta i jajko.
Prawda, że proste?
 
 
 
Składniki
 
-2 duże, ugotowane ziemniaki,
-4-5 liści czerwonej kapusty,
-1 jajko,
-sól,
-pieprz.

Dodatkowo:
-olej do smażenia,
-bułka tarta do obtaczania.
 
Przygotowanie
 
Ziemniaki przekładamy do miski, tłuczemy. Liście kapusty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do ziemniaków. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy. Formujemy kotleciki o średnicy 3 cm. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Smacznego :o)
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz