wtorek, 24 marca 2015

Wyskakujący królik z kapelusza.

Wyskakujący królik z kapelusza
 
 
 
 
 
Składniki
 
-6 ciastek o średnicy 10cm,
-3 czekolady mleczne,
-200g czekolady białej,
-92g miodu (około 4 łyżki),

Babeczki:
-1szklanka mąki,
-pół szklanki cukru,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-2 łyżki kakao,
-pół szklanki mleka,
-3 łyżki oleju,
-1 jajko.
 
Przygotowanie
 
Babeczki: Składniki suche mieszamy w jednej misce. Składniki mokre w drugiej. Następnie składniki mokre dolewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczemy babeczki w wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremkach w temp. 190 stopni przez 25 minut. Ostudzamy. Ostudzonym babeczkom odkrawamy wyrośniętą część i na środku wycinamy okrąg o średnicy 1,5cm. Tak samo postępujemy z ciastkami.

Czekoladę mleczną roztapiamy nad parą wodną. Smarujemy brzegi babeczek i doklejamy ciastka. Schładzamy kilka minut. Następnie ciastka oblewamy z każdej strony czekoladą mleczną i wkładamy do lodówki na całą noc.
Czekoladę białą roztapiany nad parą wodną lub w mikrofalówce. Miód podgrzewamy i dodajemy do czekolady. Ważne jest, aby czekolada i miód nie były gorące. Mieszamy tylko do połączenia składników. Wylewamy na folię spożywczą, przykrywamy drugą folią u zostawiamy na całą noc w temp. pokojowej.

Z przygotowanej czekolady lepimy króliki i umieszczamy je na niskich rurkach z papieru. Wkładamy do środka kapeluszy, Jeżeli chcemy, aby nasze zajączki się poruszały, wkładamy rurkę z papieru na palec i poruszamy do góry i w dół.
 Smacznego :o)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz