czwartek, 30 kwietnia 2015

Owsianka z bananem zapiekana pod kruszonką.

Owsianka z bananem zapiekana pod kruszonką
 
Zastanawiasz się czasem, co przygotować na śniadanie i nie masz pomysłu? Ja mam dla Ciebie rozwiązanie! Owsianka z bananem zapiekana pod kruszonką to pyszna i zdrowa alternatywa na śniadanko. Smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno, więc można ją zabrać do szkoły, pracy, czy na uczelnię.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki
 
-pół szklanki mleka,
-2 łyżki płatków owsianych,
-1 łyżka otrębów gryczanych,
-1 łyżka oleju kokosowego,
-pół łyżeczki cukru brązowego,
-około 2-3 łyżki mąki,
-1 banan.
 
Przygotowanie
 
Owsianka: Mleko przelewamy do garnuszka, dodajemy płatki owsiane i otręby gryczane. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2 minuty do zgęstnienia. Przelewamy do miseczki, w której będziemy zapiekać. Banana kroimy w cienkie plasterki i układamy na owsiance.
 
Kruszonka: Do miseczki wlewamy olej kokosowy, dodajemy pół łyżeczki cukru i po jednej łyżce wsypujemy mąki. Mieszamy do zwartej konsystencji.
 
Na banany przekładamy kruszonkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekamy przez 15-20 minut.
Smacznego :o)
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz