czwartek, 23 kwietnia 2015

Kasza bulgur na ostro.

Kasza bulgur na ostro
 
Kasza bulgur - znana i ceniona głównie przez mieszkańców Bliskiego Wschodu. Zawiera substancje, które wspomagają pracę serca, a także kwas foliowy, który tak ważny jest dla kobiet w ciąży.
Otrzymywana jest z pszenicy durum.
Sprawdza się zarówno w daniach na słodko, słono, jak i ostro.
U mnie dzisiaj zagościła w wersji na ostro.
Jednak pikantne smaki, to moje smaki. :)
 
 
 
 
 
 
Składniki (2 porcje)

-8 dużych łyżek ugotowanej kaszy bulgur,
-1 cebula,
-200g mięsa mielonego,
-5 łyżek kukurydzy,
-1 ogórek kiszony,
-3/4 szklanki ketchupu,
-100g koncentratu pomidorowego,
-vegeta, papryka ostra, pieprz.
 
Przygotowanie
 
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone, doprawiamy vegetą i pieprzem. Kiedy mięso jest dobrze podsmażone, wrzucamy na patelnię pokrojonego w kostkę ogórka i kukurydzę. Mieszamy. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku pieprzem i papryką ostrą.
Smacznego :o)
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz