poniedziałek, 9 lutego 2015

Sałatka z kuskusem.

Sałatka z kuskusem
 
Kuskus, czy też kasza kuskus to szybki w przygotowaniu produkt zbożowy, który mogą spożywać osoby z podrażnionym przewodem pokarmowym. Ma dużo białka i nieco mniej błonnika.
Ale czy jest najbardziej wartościową kaszą?
Okazuje się, że nie do końca. Faworytem oczywiście jest kasza gryczana, która zawiera witaminy B1 i B2, a także magnez i bardzo dużo błonnika. Ale dziś nie o tym.
Pomimo, że nie ma tyle składników mineralnych i witamin, to i tak, warto po nią sięgnąć.
Smakuje jak drobny makaron, dlatego też można usłyszeć, że kuskus to kluski bądź makaron.
Kuskus przygotowywany jest z semoliny, czyli z mąki, z której produkuje się właśnie makaron.
Tradycyjny kuskus był odpadem przy mieleniu pszenicy w kamiennych żarnach.
 
 
Składniki
 
-pół szklanki kuskusu,
-pół puszki kukurydzy,
-pół czerwonej papryki,
-10 plasterków ogórka,
-4 plasterki szynki,
-sól,
-pieprz,
-2łyżeczki majonezu,
-170ml jogurtu naturalnego.
 
Przygotowanie
 
Kuskus zalej 1/2szklanki wrzącej wody, pozostaw na pięć minut pod przykryciem, a następnie wymieszaj. Pozostaw do wystygnięcia.
Ogórka i paprykę pokrój w drobną kostkę.
Do kuskusu dodaj wszystkie warzywa i wymieszany jogurt z majonezem. Dopraw pieprzem i solą.
Smacznego :o)
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz