poniedziałek, 16 lutego 2015

White lava cake.

White lava cake
 
Czy jedliście już ciasto o nazwie 'lava cake'? Ciasto to, kryje się również pod nazwą 'fondant', 'czekoladowa lava' czy 'moelleux au chocolate'. Jest pyszne, niepowtarzalne, proste w przygotowaniu, a przede wszystkim posiada płynne wnętrze. Podstawowa wersja ma smak czekoladowy, dlatego więc więcej przepisów na fondant znajdziecie z użyciem czekolady gorzkiej czy mlecznej. Ja jednak lubię odchodzić od pewnych zasad, zmieniać i kombinować. Chcecie sprawdzić co dziś wymyśliłam? Zapraszam po przepis.
 
 
 
 
Składniki
 
-200g czekolady białej,
-200g masła,
-200g cukru,
-200g mąki pszennej,
-4 jajka,
-4 żółtka.
 
Przygotowanie
 
Masło i czekoladę połamaną na kawałki, wkładamy do miski i do mikrofalówki.
Podgrzewamy przez 20 sekund. Następnie wyjmujemy i mieszamy, aby się rozpuściła.
Jajka i żółtka wlewamy do garnka, miksujemy około 10 minut, po tym czasie dosypujemy partiami cukier. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i przesianą mąkę. Miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
8 miseczek smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy masę.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 12 minut, nie dłużej.
Podajemy od razu po wyciągnięciu.
Smacznego :o)
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz