poniedziałek, 12 stycznia 2015

Żytnie ptysie z twarożkiem

Żytnie ptysie z twarożkiem
 
Ostatnio mam małe problemy z Internetem. Spowodowane jest to ciągłymi zmianami pogody.
Jednak nie zapominam o moich czytelnikach i staram się co jakiś czas dodawać przepisy na coraz to nowsze potrawy.

Ostatnio naszła mnie ochota na ptysie. Ale nie takie zwyczajne.
Ciągle dążę do poznawania nowych smaków i uczę się, jak je wykorzystywać w prostych potrawach, aby były niezwykłe.
Tak właśnie powstały żytnie ptysie. Lżejsza opcja pszennych.
 
 
 
 
 
 
Składniki
 
-0,5 szklanki mąki żytniej typ 720,
-50ml mleka,
-75ml wody,
-50g margaryny,
-2 jajka.
 
Nadzienie:
-200g serka śmietankowego do kanapek,
-5 rzodkiewek,
-pęczek szczypiorku.
 
 
Przygotowanie
 
Mąkę przesiewamy do miski.
Mleko i wodę wlewamy do garnka, dodajemy margarynę i pozostawiamy na ogniu do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodajemy mąkę, nie przerywając mieszania.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto jest zimne, dodajemy jajka i ubijamy mikserem do uzyskania gęstej i lśniącej konsystencji. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy ptysie o średnicy 4-5cm. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 25 minut. Pozostawiamy do wyschnięcia w piekarniku.

Rzodkiewkę i szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do serka. Mieszamy.
Ptysie przecinamy na pół, nakładamy łyżeczką farsz i przykrywamy drugą częścią.
Smacznego :o)
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz