Ryżowa przekąska
Czasami po obiedzie zostaje mi ryż brązowy, a to dlatego, że u mnie nikt za nim nie przepada, a jedynie ja go uwielbiam.
Tak też i było wczoraj, więc do głowy przyszedł mi ciekawy pomysł, jak go spożytkować.
Wystarczy trochę wyobraźni i jedzenie się nie zmarnuje.
Tak też i było wczoraj, więc do głowy przyszedł mi ciekawy pomysł, jak go spożytkować.
Wystarczy trochę wyobraźni i jedzenie się nie zmarnuje.
Dzisiaj mnóstwo zdjęć.
Składniki
-0,5 torebki ugotowanego ryżu brązowego,
-1 torebka ryżu białego,
-1 duży ogórek kiszony,
-6 plasterków szynki,
-1 cebula,
-1 jajko,
-2 łyżki bułki tartej,
-sól, pieprz.
Dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia,
-olej do smażenia.
-0,5 torebki ugotowanego ryżu brązowego,
-1 torebka ryżu białego,
-1 duży ogórek kiszony,
-6 plasterków szynki,
-1 cebula,
-1 jajko,
-2 łyżki bułki tartej,
-sól, pieprz.
Dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia,
-olej do smażenia.
Przygotowanie
Ogórka, szynkę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Następnie cebulę smażymy na złoty kolor. Ryż wsypujemy do miski, dodajemy ogórka, szynkę i cebulę, doprawiamy do smaku, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę i mieszamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na patelnię. Smażymy do zrumienienia.
Smacznego :o)
Nie lubię wyrzucać jedzenia, a to jest super pomysł na wykorzystanie ryżu!
OdpowiedzUsuńFajne kuleczki ryżowe! Bardzo apetyczne! :)
OdpowiedzUsuń