sobota, 1 listopada 2014

Dyniowa pokusa

Dyniowa pokusa
 
Dzisiaj na pierwszy plan, wychodzi 'Dyniowa pokusa'.
Dwa rodzaje ciasta, dwa rodzaje kremu.

Pyszne ciasto dyniowe, przełożone kremem z nutellą, następnie ciasto kruche + krem dyniowy.
Niestety zdjęcia nie zachwycają, ponieważ ciasto musiałam szybko podać, bo goście zaczęli mi odjeżdżać i na 'do widzenia' coś słodkiego.
 
 
 
 
 
Składniki
 
Ciasto dyniowe:
-1 szklanka mąki pszennej,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-0,5 dyni startej na tarce (dobrze wyciśniętej),
-0,5 szklanki oleju,
-2 jajka,
-0,5 szklanki cukru.
 
Ciasto kruche:
-200g mąki pszennej,
-125g margaryny,
-60g cukru,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-1 jajko,
-1 łyżka gęstej śmietany.
 
Krem nutellowy:
-125g margaryny,
-200g nutelli.
 
Krem dyniowy:
-szklanka zmiksowanej surowej dyni,
-4 łyżki cukru,
-2 budynie śmietankowe,
-150g margaryny.
 
Przygotowanie
 
Ciasto dyniowe:
Jajka myjemy i wybijamy do garnka. Miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy partiami olej i mąkę przesianą. Na sam koniec wsypujemy dynię i mieszamy do połączenia składników. Wylewamy do tortownicy(20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.
Studzimy.
 
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy pół godziny. Po tym czasie, ciasto wałkujemy i wykrawamy dwa kółka wielkości dna tortownicy. Pieczemy w temp 190 stopni przez 15 minut.
 
Krem nutellowy:
Margarynę miksujemy na puch, mniej więcej 15 minut. Dodajemy nutellę i przez 5 minut nadal miksujemy.
 
Krem dyniowy:
Odlewamy 1/3 szklanki zblendowanej dyni, dodajemy budynie i mieszamy. Pozostałą część zagotowujemy. Do gotującej się dyni dodajemy cukier i mieszankę budyniową.
Gotujemy przez 5 minut.
Schładzamy i miksujemy razem z margaryną.
 
Ciasto dyniowe przecinamy na pół, wykładamy pół kremu nutellowego, następnie ciasto kruche, krem dyniowym, ciasto kruche, krem nutellowy i zamykamy górą ciasta dyniowego.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :o)
 
 

2 komentarze: