niedziela, 9 listopada 2014

Miseczki z yufki.

Miseczki z yufki
 
Chcesz oryginalnie podać sałatkę?
A może wyporcjować jakieś danie? Nie zwlekaj.
Nie zwlekaj.
Zrób miseczki z ciasta yufka.
 
Goście na pewno będą zaskoczeni.
 
 
 
 
 
Składniki
 
Yufka:
-270g mąki,
-177ml wody,
-1/3 łyki oleju,
-1/3 łyżki octu,
-0,5 łyżeczki soli.
 
Dodatkowo:
-olej.
 
Przygotowanie
 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Ciepłą wodę łączymy z octem i olejem, dodajemy do mąki i zagniatamy. Gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dodajemy więcej mąki.
Gnieciemy około 50 razy. Dzielimy na trzy części i każdą gnieciemy po 30 razy. Oprószamy dokładnie mąką i odstawiamy przykryte folią na 30 minut.
Po tym czasie, ponownie zagniatamy każde po 30 razy. Smarujemy olejem, przykrywamy i odstawiamy, aby odpoczęło.
Następnie wałkujemy na stolnicy wysmarowanej olejem, tak żeby prześwitywało i było elastyczne.
Ciasto pozostawiamy na 15 minut i po tym czasie wycinamy różnej wielkości kwadraty i prostokąty. Kokilki półokrągłe odwracamy do góry dnem. Kwadraty układamy na miseczkach w różne kształty. Pieczemy w temperaturze 210-220 stopni przez 20-25 minut (do czasu zarumienienia). Im bardziej przypieczony, tym bardziej chrupiące.
Smacznego :o)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz