sobota, 15 listopada 2014

Zupa wiśniowa z uszkami

Zupa wiśniowa z uszkami
 
Moi Drodzy!
 
Zbliża się okres świąteczny. Witryny sklepów już przystrajane są w świąteczne bombki i łańcuchy.
Tak, tak. Ja wiem, że to jeszcze miesiąc, ale u nas w mieście można zaobserwować takie zjawisko.
Taka zupa może nieźle zaskoczyć nasze rodziny.
Bo kto się spodziewa, że to nie barszczyk czerwony, a zupa wiśniowa?
Kto się spodziewa, że uszka nie kryją w sobie farszu grzybowego, a pyszną nutellę?
 
Zapraszam!
 
 
 
 
Składniki
 
Zupa wiśniowa
-500ml kompotu wiśniowego,
-1 łyżka cukru wanilinowego,
-1,5 szklanki wody,
-garść wiśni z kompotu,
-3 łyżki oleju.
 
Uszka z nutellą
-3/4 szklanki mąki,
-1/3 szklanki gorącej wody,
-100g nutelli.
 
Przygotowanie
 
Uszka:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i powoli wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto.
Tak przygotowane rozwałkowujemy bardzo cienko, po czym dzielimy na kwadraty o bokach 2cm. Na każdy nakładamy około 1/4 łyżeczki nutelli. Następnie składamy po przekątnej, dociskamy brzegi. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 2minuty od wypłynięcia.
 
Zupa wiśniowa:
Kompot wlewamy do garnka, dodajemy wodę i cukier wanilinowy. Zagotowujemy.
Wiśnie wrzucamy na patelnię, zalewamy olejem i przysmażamy około 7 minut.
 
Zupę wylewamy do bulionówek, dodajemy odrobię wcześniej przygotowanego oleju i wrzucamy kilka uszek.
Smacznego :o)
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz