niedziela, 9 listopada 2014

Ciasto yufka.

Ciasto yufka
 
Przejrzałam chyba cały Internet ( o.O ) za poszukiwaniem tego ciasta.
Ciężko było znaleźć przepis, a jeżeli już się udało, to kolosalne objętości i składniki, które są niedostępne w Polsce.
Jedni mówią, że to słone ciasto filo, drudzy, że to po prostu yufka, a inni nazywają je borek, burek.
Dlaczego? Ponieważ jest to składnik potrawy tureckiej o nazwie börek
Ja pokażę Wam moją wersję.
Chrupanie gwarantowane.
 
 
Składniki
 
Yufka:
-270g mąki,
-177ml wody,
-1/3 łyki oleju,
-1/3 łyżki octu,
-0,5 łyżeczki soli.
 
Dodatkowo:
-olej.
 
Przygotowanie
 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Ciepłą wodę łączymy z octem i olejem, dodajemy do mąki i zagniatamy. Gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dodajemy więcej mąki.
Gnieciemy około 50 razy. Dzielimy na trzy części i każdą gnieciemy po 30 razy. Oprószamy dokładnie mąką i odstawiamy przykryte folią na 30 minut.
Po tym czasie, ponownie zagniatamy każde po 30 razy. Smarujemy olejem, przykrywamy i odstawiamy, aby odpoczęło.
Następnie wałkujemy na stolnicy wysmarowanej olejem, tak żeby prześwitywało i było elastyczne.
Ciasto pozostawiamy na 15 minut i po tym czasie formujemy, pieczemy w temp 210 stopni.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz