wtorek, 11 listopada 2014

Cannoli.

Cannoli
 
Kto był we Włoszech ten wie, że ciastka te spotkamy w prawie każdej cukierni.
Są to rurki z ciasta smażonego, wypełnione kremem przygotowanym z bitej śmietany i sera ricotty.
Zamiast ricotty możemy użyć serka kanapkowego, np. "Bieluch".
Ciacha są mocno bąbelkowe i chrupiące.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki
 
Rurki
-4 szklanki mąki,
-2 żółtka,
-1 szklanka wina białego,
-4 łyżki cukru,
-1/4 łyżeczki soli,
-3 łyżki margaryny.

Krem:
-300ml śmietanki 30%,
-300g ricotty,
-1 torebka bitej śmietany bądź śmietan-fix'u,
-5 łyżek cukru pudru,
-2 łyżeczki żelatyny,
-1/4 szklanki wody.

Dodatkowo:
-1 czekolada mleczna,
-1 czekolada biała,
-posypka,
-olej do smażenia.
 
Przygotowanie
 
Rurki: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, dzielimy na 5 części i rozwałkowujemy na grubość około 1-2mm. Olej rozgrzewamy. Z ciasta wycinamy kółka szklanką i zakładamy na rurki metalowe. Wrzucamy bezpośrednio na rozgrzany olej. Smażymy do zrumienienia.
 
Czekolada: Czekoladę łamiemy na drobne części, wkładamy do naczynia, które możemy włożyć do mikrofalówki. I roztapiamy. Smarujemy krawędzie rurek czekoladą i zanurzamy w posypce, odkładamy do zastygnięcia czekolady. Tak postępujemy z każdym ciastkiem.
 
Krem: Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie wkładamy do mikrofalówki na najniższą temperaturę na około 5-10 sekund. Śmietankę ubijamy w schłodzonym naczyniu, pod koniec miksowania dodajemy cukier puder, śmietan-fix i ser. Nie przestajemy miksować. Dodajemy zimną żelatynę.
 
Nadziewanie: Rurki nadziewamy z obu stron kremem. Wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego :o)
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz