sobota, 21 marca 2015

Kolanka z sosem i warzywami.

Kolanka z sosem i warzywami
 
Postanowiłam odsłonić przed Wami przepis, na mój dzisiejszy obiad.
Uwaga!
Przepis, który podaję, jest na 15 osób. Tak, tak. Dzisiaj gotowałam, jak dla drużyny piłkarskiej. :)
Ale nie zmienia to faktu, że danie było smaczne i sycące.
Wystarczy wszystkie składniki podzielić na 3 i otrzymacie recepturę na obiad dla 5 osób.
Zapraszam.
 
 
 
 
 
 
Składniki
 
-2kg szynki wieprzowej,
-2 cebule,
-5 łyżek oleju,
-3 ząbki czosnku,
-1 puszka kukurydzy,
-3 ogórki kiszone,
-1 brokuł,
-1000ml ketchupu,
-200g koncentratu pomidorowego,
-200g sera żółtego,
-3 łyżki śmietany,
-2 serki topione,
-2 łyżeczki papryki ostrej,
-sól,
-pieprz,
-800g makaronu.
 
Przygotowanie
 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju do zrumienienia, dodajemy zmieloną szynkę i podsmażamy. Gdy mięso jest usmażone, dodajemy sól pieprz i mieszamy.
 
Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Brokuł dzielimy na malutkie różyczki i gotujemy w wodzie z mlekiem. Do mięsa dodajemy ketchup, koncentrat, przyprawy i wszystkie warzywa. Serek topiony kroimy w drobną kostkę, rozrabiamy ze śmietaną i dodajemy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy starty żółty ser na tarce. Mieszamy.
Smacznego :o)
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz