sobota, 21 marca 2015

Obiad + deser.

Obiad + deser
 
Kochani!
Już trzy tygodnie minęło od ostatniego wpisu. Nie, nie. Nie znudziło mi się blogowanie, ani nie zapomniała o Was.
Przez dwa tygodnie nie miałam Internetu, a ostatni tydzień zupełnie nie nastrajał mnie do publikowania przepisów.
Dzisiaj jednak przychodzę do Was z dwoma przepisami.
Pierwszy, na przepyszne udka w pomidorowej marynacie z nutką cynamonu.
Drugi, na jagodowo-jabłkowe ciasto. 
 
Już niedługo konkurs, ale najpierw wszystko uporządkuję i wpisy zaczną się pojawiać częściej.
Mam dla Was jeszcze jeden przepis, który nosi nazwę: wyskakujący królik z kapelusza.
Jak macie to rozmieć? Jak chcecie! Na wszystkie sposoby. :)
 
Powiem Wam w sekrecie, że dzisiaj od rana, zachwycam się zapachem kolendry.
WSPANIAŁY
 
 
 
Składniki
 
-5 udek,
-1,5szkl. ketchupu,
-100g koncentratu pomidorowego,
-160ml wina różowego,
-2 łyżeczki ostrej papryki,
-1,5 łyżeczki papryki słodkiej,
-szczypta cynamonu,
-3 cebule,
-1/3 łyżeczki pieprzu,
-1 łyżka miodu,
-3 ząbki czosnku,
-2 łyżki oleju.
 
Przygotowanie
 
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Ketchup i koncentrat pomidorowy przelewamy do miski, dodajemy wysmażoną cebulę i pozostałe składniki marynaty. Wszystko dokładnie mieszamy. Udka przekładamy do miski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na około 2 godziny w lodówce. Po tym czasie udka wyjmujemy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem. Polewamy pozostałą marynatą. Pieczemy około 1,5-2h w temp. 160 stopni. Smacznego :o)
 
 
 
 
 
Składniki
 
Biszkopt:
-6 jajek,
-2,5 szklanki mąki,
-1 szklanka cukru.

Masa jabłkowa:
-7 jabłek,
-5 łyżeczek żelatyny,
2,5 szklanki wina różowego,
-3 łyżki miodu,
-szczypta cynamonu.

Masa jagodowa:
-270g jagód,
-3 łyżki cukru,
-1 jajko,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-1 szklanka wody,
-kostka margaryny.

Polewa:
-125g margaryny,
-4 łyżki cukru,
-2 łyżki kakao,
-1 łyżka mleka,
-1 łyżeczka cukru wanilinowego.
 
Przygotowanie
 
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier. Gdy piana jest ubita, dodajemy po jednym żółtku, stale miksując. Mąkę przesiewamy i dodajemy do piany, delikatnie mieszając łyżką. Pieczemy w temp. 190 stopni w wysmarowanej i wysypanej bułką formie (15x20cm) do suchego patyczka.
 
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy wszystkie składniki (oprócz żelatyny) i ustawiamy na ogniu. Podgrzewamy i odparowujemy część wina. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i podgrzewamy kilka sekund w mikrofalówce. Dodajemy do gorących jabłek, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
 
Jagody miksujemy na jednolitą konsystencję, przelewamy do garnka, dodajemy cukier i pół szklanki wody. Zagotowujemy. Pozostałe pół szklanki wody mieszamy z jajkiem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do lekko gotującego się płynu. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę miksujemy na puch, dodajemy po jednej łyżce budyniu, stale miksujemy.
 
Biszkopt kroimy na trzy części, przekładamy masą jagodową, na to masa jabłkowa, biszkopt, masa jabłkowa, masa jagodowa, biszkopt i polewa (wszystkie składniki podgrzewamy razem, mieszamy i wylewamy na ciasto).
 
Smacznego :o)
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz