piątek, 17 października 2014

Vol au vent z sałatką ryżową.

Vol au vent z sałatką ryżową
 
Vol au vent* to danie kuchni francuskiej. Pieczone z ciasta francuskiego lub półfrancuskiego drożdżowego. Najczęściej podawane na gorąco, zazwyczaj wypełnione ragout. Serwowane tuż po zupie, ale przed daniem głównym.
 
Aby złamać lekko tradycję, moje kominki, wypełnione są sałatką ryżową, podane na zimno.
Idealnie nadają się na przyjęcia typu angielskiego**. Przystawka ta jest na 'jeden kęs', dzięki temu nie potrzeba ani sztućców, ani talerzyków.
 
Moim domownikom bardzo zasmakowała i na pewno jeszcze nie jeden raz, zagości na naszym stole. Kto wie.. Może tym razem wypełnione innym nadzienie?
 
 
Składniki
 
Zaczyn:
-250ml mleka,
-80g mąki,
-1/3 szkl. cukru
-40g drożdży.

Ciasto podstawowe:
-520g mąki pszennej,
-0,5 łyżki soli,
-1 jajko.

Ciasto maślane:
-200g masła.

Sałatka:
-1 torebka ryżu,
-1 papryka,
-pół puszki kukurydzy,
-3 ogórki kiszone,
-3-4 łyżki majonezu,
-sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:
-1 jajko,
-kilka listków bazylii.
 
Przygotowanie
 
 
Zaczyn: Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na pół godziny.
 
Ciasto podstawowe: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, dodajemy jajko i zaczyn. Wyrabiamy około 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
 
Ciasto maślane: W tym czasie masło wkładamy do miski i miksujemy. Masę maślaną przekładamy na folię do żywności, przykrywamy następnym płatem folii i wałkujemy na prostokąt około 1cm (mniej więcej 20x10cm). Odstawiamy do lodówki.
 
Przygotowanie: Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i wałkujemy w kształt kwadratu o grubości 1cm. Na środek ciasta podstawowego wykładamy ciasto maślane, formujemy w kopertę i wałkujemy. Długość musi być 3 razy większa niż szerokość. Po rozwałkowaniu składamy na trzy części, wkładamy do reklamówki i pozostawiamy w lodówce przez 6 godzin. Czynność wałkowania powtarzamy około 5 razy. Zajmie nam to mniej więcej 3 dni.
 
Sałatka: Ryż gotujemy tak, jak zaleca producent. Ostudzamy. Paprykę i ogórki myjemy, następnie kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Do ryżu dodajemy wszystkie warzywa, doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i mieszamy.
 
Ciasto przekładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość około 1cm. Szklanką wycinamy kółka. Powinno wyjść mniej więcej 30 sztuk. W 15 kółkach wykrawamy środki kieliszkiem. Jajka roztrzepujemy widelcem. Kółka, w których nie wycinaliśmy otworów, smarujemy jajkiem i widelcem robimy nakłucia. Nakładamy na każde kółko, wcześniej wycięte obręcze i smarujemy jajkiem tylko górną część (bez boków). Pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut.
 
W wystudzone foremki wkładamy sałatkę i dekorujemy listkiem bazylii. Smacznego. :)
*Vol au vent, czyt. wo lo wa,
**przyjęcia typu angielskiego - przyjęcia stojące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz