poniedziałek, 27 października 2014

Poduszeczki ziemniaczane

Poduszeczki ziemniaczane
 
Niedziela to dzień, kiedy mogę zamknąć się w kuchni i w pełni uwolnić swoje pomysły.
Wczoraj razem z Mamą krzątałyśmy się przy garach przez cały dzień.
Testowałyśmy nowe przepisy i każda z nas mogła wykazać się odrobiną wiedzy.
 
Poduszeczki to przepis z kategorii 'kombinowane'.
Myślałyśmy, że nie wyjdzie nic z tego, bo konsystencja ciasta nie była za ciekawa.
Ale smak potrawy przerósł nasze najśmielsze oczekiwania!
Na zewnątrz chrupiące, a w środku znajduje się pyszna 'ciągutka'.
W dodatku poduszki rosną w czasie smażenia!
Jak to możliwe? Nie wiem.
Być może dlatego, że ciasto miksowane jest blenderem i dzięki temu napowietrzone.
W każdym bądź razie, była to dla nas niesamowita niespodzianka.
 
 
Składniki
 
-800g ziemniaków,
-6 łyżek mąki ziemniaczanej,
-3 łyżki mąki pszennej,
-żółtko,
-pół łyżki soli.
 
Dodatkowo:
-pół szklanki bułki tartej,
-olej. 
 
Przygotowanie
 
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy. Solimy 5 minut przed końcem gotowanie. Ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną i blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką, tylko do połączenia.
Bułkę tartą wysypujemy na talerzyk, rozgrzewamy na głębokiej patelni olej, łyżką robimy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy do uzyskania złotego koloru.
Smacznego :o)
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz