sobota, 25 października 2014

Polędwiczki z boczkiem i papryką

Polędwiczki z boczkiem i papryką
 
Dzisiaj w Kuchni "Rozebranej do rosołu" ponownie będą gościć polędwiczki z boczkiem i papryką.
Ci, którzy znają mnie z PP* bądź z FB** na pewno wiedzą, że to mięsiwo, było już na tapecie.
 
 
Polędwiczka - chude, wieprzowe mięsko, które idealnie sprawdza się jako dodatek mięsny na niedzielny obiad. Możemy również zaserwować ją, jako gorąca przystawka. Roladki mogą również zagościć na stole, podczas większych imprez. Czy to rodzinnych czy ze znajomymi.
 

Kto się skusi?
 
 
Składniki

-1,5kg polędwiczek,
-3 papryki,
-sól,
-pieprz,
-około 18 plastrów boczku (wysokość 4cm),
-100ml oleju.

Dodatkowo:
-sznurek wędliniarski.
 
Przygotowanie
 
Polędwiczki myjemy, oprószamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na około 1 godzinę. W tym czasie paprykę myjemy i dzielimy na paski około 10x2cm. Podpiekamy w piekarniku około 15-20minut, do miękkości, na papierze do pieczenia. Nie smarujemy olejem.
Polędwiczki dzielimy na wysokość plastrów boczku. Powinno wyjść około 18 sztuk. Robimy roladki. Okręcamy polędwiczki w paprykę, a następnie w plastry boczku. Okręcamy sznurkiem i zawiązujemy. Roladki z dwóch stron (tam gdzie nie ma boczku) podsmażamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywą i pieczemy 10 minut z jednej strony, 10 minut z drugiej strony. 
Smacznego :o)
* Przyślij Przepis
** Facebook
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz