Cześć Wszystkim!
Mam na imię Aneta. Jestem uczennicą Technikum o profilu Technik Organizacji Usług Gastronomicznych.
Gotowanie to moja pasja, moja miłość i hobby.
Pragnę podzielić się z Wami swoimi przepisami i nowinkami kulinarnymi.
Przepisy, które tu zamieszczam są w 100% sprawdzone.
Niektórzy mogą mnie już kojarzyć z portalu społecznościowego Facebook czy Przyślij Przepis.
Teraz czas, na prowadzenie bloga.
Facebook:
Przyślij Przepis: http://www.przyslijprzepis.pl/uzytkownik/truskawkowapoziomka/st/recipes
Bułeczki półfrancuskie drożdżowe
Składniki:
Zaczyn:
-250ml mleka,
-80g mąki,
-1/3 szkl. cukru
-40g drożdży.
Ciasto podstawowe:
-520g mąki pszennej,
-0,5 łyżki soli,
-1 jajko.
Ciasto maślane:
-200g masła.
Dodatkowo:
-1 jajko.
-250ml mleka,
-80g mąki,
-1/3 szkl. cukru
-40g drożdży.
Ciasto podstawowe:
-520g mąki pszennej,
-0,5 łyżki soli,
-1 jajko.
Ciasto maślane:
-200g masła.
Dodatkowo:
-1 jajko.
Przygotowanie:
Zaczyn: Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na pół godziny.
- Ciasto podstawowe: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, dodajemy jajko i zaczyn. Wyrabiamy około 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto maślane: W tym czasie masło wkładamy do miski i miksujemy. Masę maślaną przekładamy na folię do żywności, przykrywamy następnym płatem folii i wałkujemy na prostokąt około 1cm (mniej więcej 20x10cm). Odstawiamy do lodówki.
- Przygotowanie: Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i wałkujemy w kształt kwadratu o grubości 1cm. Na środek ciasta podstawowego wykładamy ciasto maślane, formujemy w kopertę i wałkujemy. Długość musi być 3 razy większa niż szerokość. Po rozwałkowaniu składamy na trzy części, wkładamy do reklamówki i pozostawiamy w lodówce przez 6 godzin. Czynność wałkowania powtarzamy około 5 razy. Zajmie nam to mniej więcej 3 dni.
- Formowanie: Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm w prostokąt. Wycinamy trójkąty. Każdy trójkąt jeszcze raz rozwałkowujemy na 1-2mm. Rolujemy rogaliki zaczynając od szerokiej części.
- Jajko roztrzepujemy i każdy rogalik smarujemy na wierzchu. Pieczemy w temp. 200 przez około 20 minut.
- Smacznego :o)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz