wtorek, 14 października 2014

Aneta z Kuchni "Rozebranej do rosołu", czyli kilka słów o mnie

Cześć Wszystkim!
 
Mam na imię Aneta. Jestem uczennicą Technikum o profilu Technik Organizacji Usług Gastronomicznych.
Gotowanie to moja pasja, moja miłość i hobby.
Pragnę podzielić się z Wami swoimi przepisami i nowinkami kulinarnymi.
Przepisy, które tu zamieszczam są w 100% sprawdzone.
 
Niektórzy mogą mnie już kojarzyć z portalu społecznościowego Facebook czy Przyślij Przepis.
Teraz czas, na prowadzenie bloga.
 
Facebook:
 
 
 
Bułeczki półfrancuskie drożdżowe
 
 
Składniki:
Zaczyn:
-250ml mleka,
-80g mąki,
-1/3 szkl. cukru
-40g drożdży.

Ciasto podstawowe:
-520g mąki pszennej,
-0,5 łyżki soli,
-1 jajko.

Ciasto maślane:
-200g masła.

Dodatkowo:
-1 jajko.
 
Przygotowanie:
Zaczyn: Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na pół godziny.
Ciasto podstawowe: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, dodajemy jajko i zaczyn. Wyrabiamy około 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
 
Ciasto maślane: W tym czasie masło wkładamy do miski i miksujemy. Masę maślaną przekładamy na folię do żywności, przykrywamy następnym płatem folii i wałkujemy na prostokąt około 1cm (mniej więcej 20x10cm). Odstawiamy do lodówki. 
 
Przygotowanie: Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i wałkujemy w kształt kwadratu o grubości 1cm. Na środek ciasta podstawowego wykładamy ciasto maślane, formujemy w kopertę i wałkujemy. Długość musi być 3 razy większa niż szerokość. Po rozwałkowaniu składamy na trzy części, wkładamy do reklamówki i pozostawiamy w lodówce przez 6 godzin. Czynność wałkowania powtarzamy około 5 razy. Zajmie nam to mniej więcej 3 dni. 
Formowanie: Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm w prostokąt. Wycinamy trójkąty. Każdy trójkąt jeszcze raz rozwałkowujemy na 1-2mm. Rolujemy rogaliki zaczynając od szerokiej części.
 
Jajko roztrzepujemy i każdy rogalik smarujemy na wierzchu. Pieczemy w temp. 200 przez około 20 minut.
Smacznego :o)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz