środa, 3 czerwca 2015

Odwrócone ciasto z plasterkami cytryny i truskawkami.

Odwrócone ciasto z plasterkami cytryny i truskawkami
 
Sezon na truskawki w pełni się rozpoczął, a więc czas na przepisy z wykorzystaniem tych pysznych owoców.
Dzisiaj mam dla Was przepis na odwrócone ciasto z truskawkami. Proste, szybkie i niebanalne w smaku. Długo chodziło za mną 'coś'. Dokładnie nie wiem, jak to określić. Coś z wykorzystaniem truskawek, ale też coś słodkiego. Moim numerem jeden są ciasta z duuuużą ilością kremu, ale na takie upalne dni, nie są najlepszym rozwiązaniem. Sami przyznajcie, że pogoda nas zaczęła rozpieszczać. Chociaż słyszałam, że burze za kilka dni, niestety nas nie ominą.
A więc postawiłam na ciasto z owocami słodkimi i kwaśnymi. Absolutnie okazało się strzałem w dziesiątkę! Smakuje wybornie ze szklanką schłodzonego mleka.. No i fakt, słodkie. Następnym razem, chyba zmniejszę ilość cukru, ale na pewno do niego jeszcze powrócę.
 
 
 
 
Składniki (tortownica 22cm)

-1 1/2 szklanki mąki,
-2/3 szklanki cukru,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-100g margaryny,
-3 jajka,
-1/2 szklanki mleka,
-skórka otarta z jednej cytryny.

Dodatkowo
-10 dużych truskawek,
-około 6-7 plasterków cytryny,
-4 łyżki cukru,
-50g margaryny.

Oraz
-10g margaryny,
-3 łyżki bułki tartej.
 
Przygotowanie
 
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na połówki. Margarynę roztapiamy, dodajemy cukier i mieszamy. Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką. Na dno wylewamy margarynę, wykładamy cytrynę i truskawki. Odstawiamy.
Do miski wrzucamy margarynę, miksujemy około 5 minut. Dodajemy partiami cukier, stale miksując. Gdy margaryna ma jaśniejszy kolor, dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Wsypujemy łyżeczkę proszku i skórkę z cytryny. Mieszamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy na przemian z mlekiem masy z margaryny. Miksujemy do połączenia składników. ciasto wylewamy na owoce, pieczemy około 40 minut w temp. 180stopni.
 Smacznego :o)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz