poniedziałek, 25 maja 2015

Delikatne pulpeciki drobiowe + sos koperkowy

Delikatne pulpeciki drobiowe + sos koperkowy
 
Witajcie Kochani,
po dłuższej nieobecności przychodzę do Was z przepisem na delikatne pulpeciki.
Idealne zarówno dla osób będących na diecie, jak i dla małych pociech.
Bez dodatku mąki czy bułki tartej. A co zastąpiło mąkę? Otręby gryczane.
Jeżeli chcecie zrobić je swoim maluszkom, polecam zamienić otręby na kaszę mannę. Będą bardziej lekkostrawne.
 
Jak możecie zauważyć, sos i pulpeciki nie są podane razem. Nie były też razem przygotowywane.
A to dlatego, że mam jeszcze jeden pomysł z jakim sosem można podać te małe kuleczki.
 
 
 
 
Składniki (na 7 sztuk)
 
-1 pojedyncza pierś z kurczaka,
-koperek,
-1/4 małej marchewki,
-1 jajko,
-1 łyżka otrębów gryczanych,
-sól, pieprz,
-2 duże różyczki brokułu.
 
Przygotowanie
 
Wodę zagotowujemy w garnku, do wrzącej wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy, aż będą półmiękkie (około 10minut). Studzimy.
Pierś z kurczaka przekładamy do malaksera lub blendera, dodajemy posiekany koperek i startą na drobnych oczkach marchewkę. Miksujemy. Dodajemy jajko i otręby gryczane, ponownie miksujemy.
Zagotowujemy wodę.
Ręce zwilżamy wodą, nabieramy masy mielonej i wkładamy kawałek brokułu, zamykamy, formujemy kuleczkę i wrzucamy na wrzątek. Tak postępujemy z kolejnymi. Gotujemy około 10 minut.
 
 
 
 
Składniki
 
-1 szklanka wody,
-2 duże łyżki jogurtu naturalnego,
-1 łyżka mąki razowej,
-pęczek koperku,
-vegeta lub sól do smaku.
 
Przygotowanie
 
Odlewamy około 1/3 szklanki wody. Resztę wody zagotowujemy w garnku, dodajemy posiekany koperek.
W pozostałej części wody mieszamy jogurt i mąkę. Wlewamy do gotującej się wody, energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Smacznego :o)
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz