czwartek, 11 czerwca 2015

Pełnoziarniste pierogi z jarmużem, kurczakiem i fetą.

Pełnoziarniste pierogi z jarmużem, kurczakiem i fetą
 
Kochani,
obiad już ugotowany?
U mnie od rana z kuchni dochodzą zapachy. Dzisiaj postawiłam na dania z drobiu zamknięte w cieście pierogowym.
Pierwsza propozycja to pierogi pełnoziarniste z jarmużem, kurczakiem i fetą.
Długo za mną chodziły pierogi ze szpinakiem. Nigdy ich nie jadłam, a zauważyłam, że coraz częściej pojawiają się na blogach. Niestety szpinaku nie miałam, ale ostatnio wyrósł mi w ogródku jarmuż. Och, jak to dobrze, że mamusia lubi hodować warzywa. Dzięki temu, korzystam i ja.
Próbowaliście kiedyś takich pierożków? Zapewniam, że są smaczne :)
 
 
 
 
Składniki
 
-2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
-3/4 szklanki wody,

Farsz:
-100g jarmużu,
-1 pojedyncza pierś z kurczaka,
-1 cebula,
-2 ząbki czosnku,
-przyprawa do drobiu,
-130g sera feta,
-sól,
-pieprz,
-olej do smażenia.
 
Przygotowanie
 
Kurczaka myjemy, i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy przyprawę do kurczaka, pieprz, sól i kilka łyżek oleju. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1godzinę, po tym czasie smażymy i schładzamy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Jarmuż myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do zeszklonej cebuli i podsmażamy około 5 minut. Chłodzimy. Kurczaka, jarmuż i rozdrobnioną fetę mieszamy łyżeczką.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy, trochę grubiej niż ciasto na zwykłe pierogi. Wykrawamy kółka szklanką. Na każde kółko nakładamy 1 łyżeczkę farszu, sklejamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, przez około 3-4minuty od wypłynięcia. 
 Smacznego :o)
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz