sobota, 20 grudnia 2014

Razowe spaghetti z kurczakiem i orzechowym sosem

Razowe spaghetti z kurczakiem i orzechowym sosem
 
Rozebrana powraca na salony! Dużo się działo, ale nadszedł czas, by znowu powrócić do blogowania.
Wyniki matury próbnej nie zachwycają. Wiem jednak, że muszę się przyłożyć do nauki, aby dostać się na swoje wymarzone studia dietetyczne. Wiem też, że bez nich nie spełnię swoich pozostałych marzeń. Jest to dla mnie niesamowita motywacja i mam nadzieję, że w maju pójdzie mi lepiej.
 
Powracając do tematu gotowania, chciałabym dzisiaj Wam przedstawić propozycję  na przepyszny dietetyczny obiad. Zupełnie zaskoczył mnie smak tego dania. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje.
Polecam!
 
 
 
Składniki (na dwie porcje)
 
-makaron spaghetti razowe,
-1 pojedyncza pierś z kurczaka,
-1 cebula,
-1 ząbek czosnku,
-3 łyżki orzechów włoskich,
-2,5 łyżki mąki razowej,
-pół kuleczki mozzarelli,
-1,5 łyżeczki ostrej papryki,
-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
-pieprz,
-2 łyżki oleju,
-sól.
 
Przygotowanie
 
Makaron gotujemy tak, jak podał producent na opakowaniu.
 
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, po czym wkładamy do miski i wsypujemy wszystkie przyprawy. Mieszamy i pozostawiamy na 15 minut.
W tym czasie cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i drobno siekamy orzechy. Wszystkie składniki wrzucamy na patelnię, dodajemy dwie łyżki oleju i podsmażamy na szklisty kolor.
Dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka i smażymy. Gdy kurczak jest już miękki, dolewamy 3/4 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę razową rozprowadzamy w 1/4 szklanki wody i dolewamy do sosu. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu około 5 minut.
Zdejmujemy z ognia, po czym mozzarellę kroimy w kostkę i dodajemy do sosu.
Spaghetti wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem lub pietruszką.
Smacznego :o)
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz