piątek, 26 grudnia 2014

Mini tortille

Mini tortille
 
Zapraszam Was dzisiaj na mini tortille! To idealna przekąska na przyjęcia typu angielskiego*, jak i na przyjęcia w formie zasiadanej.
Malutkie wrapy wypełnione warzywami, mięsem i sosami.
Wyglądają i smakują obłędnie!
 
 
 
 
 
 
 
Składniki
 
-4 wrapy do tortilli,
-sałata karbowana,
-1 ogórek,
-1 pomidor,
-1 cebula,
-pojedyncza pierś z kurczaka,
-pół puszki kukurydzy.
 
Sos czosnkowy:
-3 ząbki czosnku,
-4 łyżki majonezu,
-2 łyżki jogurtu naturalnego,
-1 łyżeczka chrzanu,
-1 łyżeczka musztardy,
-pieprz,
-vegeta.
 
Sos pomidorowy:
-1 łyżka koncentratu pomidorowego,
-250g ketchupu,
-2 łyżki musztardy chrzanowej,
-1 łyżka chrzanu,
-pieprz.
 
Przygotowanie
 
W każdym placku wycinamy trzy kółka o średnicy 10-12cm.
Powinno nam wyjść 12 sztuk.
Następnie kroimy ogórka w plasterki, cebulę w drobną kostkę i pomidora w ćwiartki.
Kurczaka kroimy w kostkę 0,5cmx0,5cm, doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na rozgrzanym oleju. Pozostawiamy do wystygnięcia.
 
W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy.
Czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Ważne jest, aby nie spalić czosnku.
Pozostałe składniki wkładamy do miski i dodajemy odsączony czosnek.
Mieszamy, doprawiamy do smaku.
 
W osobnej misce przygotowujemy sos pomidorowy.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Doprawiamy.
 
Kiedy mamy już przygotowane wszystkie składniki, zaczynamy składać tortille.
Ważne jest, aby smażyć tortille pojedynczo, żeby nie obeschły brzegi, ponieważ nie będą się ładnie składać.
Gdy mamy usmażony placek, smarujemy na środku sosem pomidorowym, wykładamy listka sałaty, plasterek ogórka, ćwiartkę pomidora, cebulkę, kurczaka i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy sosem czosnkowym, zwijamy, wkładamy do połowy w folię aluminiową.

Smacznego :o)
 
*przyjęcia typu angielskiego to przyjęcia stojące.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz