piątek, 9 października 2015

Pyzy z mięsem z kaczki

Aaaa kuku!
 
Mam Was! Pewnie myśleliście, że kolejnego wpisu nie będzie.
A tu jest :D
 
Pomiędzy załatwianiem wszystkich spraw, a przygotowywaniem się do nowego życia, korzystam z wolnej chwili i produkuję się w kuchni.
 
'Nad rzeczką opodal krzaczka, mieszkała kaczka dziwaczka.
Lecz zamiast trzymać się rzeczki, robiła piesze wycieczki..'
Znacie to? :)
 
Dzisiaj na stół podano.. kaczkę!
Ale nie, nie.. Nie całą, a udka. I to w dodatku przerobione.
Szepnę Wam słówko, kaczka za mną 'nie chodzi'. Ja za nią też nie człapię.
Jednak w tej wersji, nawet i mnie przekonała.
 
 
 
Składniki
 
-500g ziemniaków ugotowanych,
-125g mąki ziemniaczanej,
-1 jajko
-2 kacze udka,
-2 kostki mięsne WINIARY,
-1 cebula,
-olej do smażenia,
-sól,
-pieprz.
 
Przygotowanie
 
Udka zalewamy wodą i gotujemy około 2,5godziny. 20 minut przed końcem gotowania, dodajemy dwie kostki mięsne.
Mięso studzimy i oddzielamy od kości.
Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy.
Tak przygotowane składniki, mieli razem w maszynce do mięsa. Dodajemy łyżkę pozostałego rosołu i doprawiamy do smaku.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki, mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do miski. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto.
Z tak przygotowanego ciasta, odrywamy kuleczki wielkości dwóch włoskich orzechów, napełniamy łyżeczką farszu i sklejamy.
Do wrzącej osolonej wody, wrzucamy pyzy i gotujemy 5 minut od wynurzenia.
 
Smacznego :o)
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz