Jak obiecałam, tak jestem z przepisem.
W końcu znalazłam trochę czasu, aby coś postukać w klawiaturę i wyczarować kolejny przepis.
O ile przed Świętami Wielkiej Nocy nic nie gotowałam, tak w Niedziele Wielkanocną chętnie zamknęłam się w kuchni i zaczęłam kombinować. A że jajek miałam pod dostatkiem, więc postanowiłam pójść w tym kierunku.
Faszerowane jajka, często kojarzą nam się właśnie z Świętami Wielkanocnymi, ale myślę, że taka przystawka może również zagościć na stołach nie tylko w święta.
Składniki
-18 jajek,
-9 plasterków szynki długo dojrzewającej (np. parmeńska),
-5 plasterków sera żółtego,
-7-10-plasterków szynki,
-3 rzodkiewki,
-szczypiorek,
-2 małe ogórki kiszone,
-1,5 łyżki majonezu,
-pieprz.
-9 plasterków szynki długo dojrzewającej (np. parmeńska),
-5 plasterków sera żółtego,
-7-10-plasterków szynki,
-3 rzodkiewki,
-szczypiorek,
-2 małe ogórki kiszone,
-1,5 łyżki majonezu,
-pieprz.
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w poprzek. Następnie wyjmujemy delikatnie żółtko do miski. Kroimy szynkę, żółty ser, rzodkiewkę i ogórka w drobną kostkę. Wrzucamy do miski. Siekamy szczypiorek i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy razem z majonezem i doprawiamy pieprzem do smaku.
Plasterki szynki kroimy wzdłuż i owijamy każde białko dookoła. Faszerujemy pastą, ozdabiamy szczypiorkiem.
Smacznego :o)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz