Coś na szybko, na słodko, na włosko
Zapraszam Was dzisiaj na tiramisu w słoiczkach. I tak, jak w tytule, coś na szybko, na słodko i na włosko. Bo to przecież włoski deser, klasyk i przysmak. Nie tylko Włochów. :)
Uuuugghhh tak wiem, nie było mnie. No, ale co ja poradzę, że raz mam to 'coś' i chce mi się gotować, a drugi raz jakoś tak tracę sen tego wszystkiego.
Bo ja wam powiem, to jest tak, jak są obserwujący, komentarze i lajki, to aż się chce pisać, a jak nie ma, to człowiek gdzieś traci tą motywację.
Tym razem jestem na razie, jak długo, nie wiem. :)
Składniki:
-opakowanie biszkoptów podłużnych,
-750g serka mascarpone,
-6 zółtek,
-1 białko,
-1szklanka cukru,
-2 łyżki cukru,
-kakao,
-likier/adwokat,
-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej.
Przygotowanie
Kawę wsypujemy do szklanki i zalewamy gorącą wodą, studzimy.
Żółtka miksujemy do białości, w między czasie dodając po łyżce cukru (gdy cukier nie chce się rozpuścić do końca, jest wyczuwalny i zauważalny, to nie ma się co przejmować, ponieważ podczas łączenia z serkiem, cukier całkowicie się rozpuści).
Następnie przekładamy ser mascarpone i miksujemy intensywnie i krótko, tylko do połączenia składników.
Białko przelewamy do wyższego naczynia i ubijamy puszystą pianę, dodajemy po łyżce cukru. Tak przygotowane białko dodajemy do masy. Mieszamy, nie miksujemy.
Następnie przekładamy ser mascarpone i miksujemy intensywnie i krótko, tylko do połączenia składników.
Białko przelewamy do wyższego naczynia i ubijamy puszystą pianę, dodajemy po łyżce cukru. Tak przygotowane białko dodajemy do masy. Mieszamy, nie miksujemy.
Kawę przelewamy na głęboki talerz, dodajemy adwokat i łączymy ze sobą.
Biszkopty zanurzamy w kawie i układamy na dnie naczynia, w którym będzie tiramisu, bądź tak, jak u mnie na dnie słoiczków. Wykładamy krem, posypujemy kakao, następnie powtarzamy czynność z biszkoptami i tak do wypełnienia słoiczków.
Biszkopty zanurzamy w kawie i układamy na dnie naczynia, w którym będzie tiramisu, bądź tak, jak u mnie na dnie słoiczków. Wykładamy krem, posypujemy kakao, następnie powtarzamy czynność z biszkoptami i tak do wypełnienia słoiczków.
Pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Smacznego :o)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz